Achtergrond:
In 1982 onder het militaire regime wordt Graanoogst in het Kabinet-Neijhorst, minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Voorlichting en minister van Leger en Politie. Die ministerspost zou eigenlijk naar bataljonscommandant Henk Fernandes gaan, maar deze komt enkele dagen voor de beëdiging van het kabinet om het leven bij een helikopterongeluk in het buurland Guyana.

Na de Decembermoorden in 1982 stapt het Kabinet-Neijhorst op. Enige tijd daarna wordt Graanoogst stafchef. In september 1984 wordt Graanoogst tijdelijk geschorst omdat hij verdacht wordt van corruptie. Later dat jaar als bekendgemaakt wordt dat justitie geen bewijzen heeft, wordt hij weer in zijn functie hersteld.

Desi Bouterse neemt op 22 december 1990 ontslag als bevelhebber van het leger. Hij voelt zich onvoldoende gesteund door president Ramsewak Shankar in het conflict met de Nederlandse autoriteiten. De autoriteiten beletten Bouterse, die op doorreis Schiphol aandoet, met de pers te praten en Bouterse krijgt niet de egards die aan hoogwaardigheidsbekleders worden gegeven. Het ontslag wordt niet geaccepteerd.

Op 24 december 1990 pleegt Ivan Graanoogst een staatsgreep. Graanoogst belt president Shankar op en zegt dat diens kabinet is afgezet. Deze coup gaat de geschiedenis in als de Telefooncoup. Graanoogst neemt vervolgens tijdelijk de ambten van legerleider en president op zich. Bouterse blijft bevelhebber en de 77-jarige Johan Kraag wordt op 29 december 1990 president van Suriname.

Van 1996 tot 2000 was Ivan Graanoogst directeur van het kabinet van president Wijdenbosch.
Graanoogst stond op de verdachtenlijst van de Decembermoorden, maar is daar in 2007 afgehaald.

Lees ook het exclusieve interview dat ik in 2007 had met Ivan Graanoogst. ( Berichten 2007)