Luciën Lewis

55 jaar. Oud- militair. Lewis maakte deel uit van de zogenaamde Verzorgingscompagnie, maar fungeerde volgens insiders in de praktijk als lijfwacht van Bouterse.

Betrokkenheid:
Algemeen wordt aangenomen dat alle nog levende leden van de ‘groep van 16’  sergeanten, die de coup van 25 februari 1980 pleegden en hun lijfwachten aanwezig waren in Fort Zeelandia in en op die bewuste dagen in december 1982. Daar vonden de executies van 15 prominente Surinamers plaats.

Achtergrond:
In mei 2002 vertrekt een onderzoekscommissie onder leiding van rechter-commissaris Albert Ramnewash naar Nederland om verdachten en getuigen te horen. Deze keer worden onder andere de ex-militair Luciën Lewis gehoord. Lewis was toen lijfwacht van legerleider Desi Bouterse. Over dit bezoek zegt de toenmalige minister van Justitie en Politie, Siegfried Gilds, dat bepaalde personen ‘hun twijfel hebben overwonnen’ en willen meewerken aan het onderzoek.

De dagvaarding van Luciën Lewis hangt nu aangeplakt bij de ingang van de speciaal voor de Krijgsraad ingerichte zittingszaal op de militaire basis te Boxel. Deze openbare publicatie wordt gedaan als de woon– of verblijfplaats van betrokkenen niet (meer) te achterhalen zijn en de dagvaardingen niet persoonlijk overhandigd kunnen worden. Er wordt aangenomen dat Lewis in Nederland woont.
Lewis is niet verschenen op 30 november 2009. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij bij verstek worden veroordeeld. Weg blijven zal geen invloed hebben op de rechtsgang. Bovendien is Lewis al gehoord in Nederland.