Wilfred Hawker

Lid van de Groep van 16, couppleger. 24 jaar (ten tijde van de coup).

Achtergrond:
Hawker wordt op 15 maart 1981 na een mislukte tegencoup gevangengezet. Op 11 maart 1982 wordt Hawker bevrijd door Rambocus. Hij wordt op 13 maart 1981 gewond en liggend op een brancard op televisie getoond en daarna geëxecuteerd.

Op 11 maart 1982, vroeg in de ochtend, trilt Suriname op zijn grondvesten. De radio meldt dat het land is overgenomen door Surendre Rambocus. Rambocus heeft die nacht de Memre Boekoe Kazerne overvallen en sergeant-majoor Wilfred Hawker uit zijn cel bevrijd. Hawker, lid van de Groep van 16, zat daar opgesloten, omdat hij een jaar eerder ook al een poging had gedaan om een coup te plegen. ‘We gingen over tot daden opdat er een eind zou komen aan dictatuur, onderdrukking, terreur, machtsmisbruik, willekeur, misleiding en volksverlakkerij’, zo zou Rambocus later zijn couppoging verklaren.
Rambocus en Hawker verschijnen op die 11de maart op televisie. De volgende mededelingen worden gedaan: ‘Het land is vanaf nu in handen van een Nationale Bevrijdingsraad en verlost van Desi Bouterse en zijn ‘linkse revolutie’. Verder worden er op korte termijn vrije en geheime verkiezingen in het vooruitzicht gesteld.

Hoewel de zogeheten Rambocuscoup is geslaagd – Bouterse zou zijn vluchtplannen al hebben gemaakt – gaat het mis. De bemanning van een van de pantserwagens, die Fort Zeelandia – waar Boutserse zich heeft verschanst – zou aanvallen, loopt over. Daardoor ontstaat verwarring. Bouterse en zijn mannen zien hun kans schoon en arresteren Wilfred Hawker en Surendre Rambocus.

Met Hawker wordt, als dissident van de Groep van 16, keihard afgerekend. Zonder enige vorm van proces wordt hij standrechtelijk geëxecuteerd. Surendre Rambocus is één van de 15 mensen die in december 1982 wordt geëxecuteerd.