Bezwaren afgewezen

Vanmorgen, donderdag 14 juni 2007, werd bekend dat het Hof van Justitie alle bezwaren om het strafproces te stuiten heeft afgewezen. De beslissing werd in hoger beroep genomen. Bij de bezwaarschriften ook die van oud-legerleider Desi Bouterse.
Afgelopen week werd het voorstel tot amnestie al afgewezen in de Nationale Assemblee en nu deze uitspraak van de rechter. Er is geen weg terug!

Bouterse en nog 25 andere verdachten zullen binnen niet al te lange tijd terecht staan. Dat zal gebeuren op de speciaal daarvoor ingerichte rechtzaal op de marinebasis in Boxel, een plaatsje net buiten Paramaribo.

Desi Bouterse wordt gezien als de hoofdverdachte in het decemberstrafproces van 8 december 1982. In de nacht van 8 op 9 december werden vijftien vooraanstaande Surinamers koelbloedig vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo.
Bouterse heeft toegegeven als legerleider verantwoordelijk te zijn voor die daad, maar ontkent verder alle betrokkenheid. Bouterse zegt nu te zullen verschijnen voor de rechter. Hij heeft niets te verbergen en gelooft in zijn onschuld.

In een telefonische reactie zegt Marjory Sanches, de woordvoerder/voorlichter die speciaal voor dit proces is benoemd, dat het bericht van het afwijzen van de bezwaarschriften niet via de geplande kanalen en personen wereldkundig is gemaakt. Dit is nooit de bedoeling geweest, zegt ze.

Ook het Openbaar Ministerie wil over het besluit van het Hof niets kwijt. De algemene mening van Justitie is dat het onbehoorlijk is, dat de verdachten en andere betrokkenen de beschikking van het Hof via de pers vernemen. De verdachten zullen eerst de beschikkingen moeten tekenen, alvorens Justitie commentaar wil geven. Of de gang van zaken gevolgen zal hebben voor het strafproces is niet duidelijk. Het Openbaar ministerie, rechters en advocaten verwachten geen onoverkomelijkheden.

De betrokkenen zijn nu in spoedberaad bij Justitie om te bepalen wanneer en op welke manier de uitspraak van het Hof van Justitie zal worden gebracht. Naar verwachting zal het proces tussen midden juli en eind augustus beginnen, vlak voor de rechtbank met reces gaat.

Meer informatie over de procedure in Bericht uit Suriname – deel 1 en Bericht uit Suriname – deel 5.

De eerste reacties in Suriname zijn positief. Betty Goede, de voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) is opgelucht. In een interview met mij vanmiddag in Ocer- het partijgebouw van de NDP, de partij van Desi Bouterse – zegt Dennis Menso, secretaris van het hoofdbestuur van de NDP, dat zo’n uitspraak niet prettig is, maar dat de NDP en haar leden overtuigd zijn van de onschuld van haar voorzitter. Er is nog geen contact geweest tussen het bestuur en Desi Bouterse naar aanleiding van de uitspraak. Er zijn ook geen plannen om dat op korte termijn te doen! Voor ons zijn andere dingen nu belangrijk, namelijk de viering van 20 jaar NDP op 4 juli aanstaande, daar hebben we nu onze handen aan vol, aldus Menso.