Amnestie Bouterse dichterbij
Pertjajah Luhur, de partij van Paul Somohardjo, heeft bekendgemaakt dat de leden en het bestuur geen bezwaar hebben tegen amnestie. Met deze steun lijkt de benodigde meerderheid in het parlement behaald voor de wetswijziging van de amnestiewet van 1992.
In ieder geval zal het benodigde quorum van minimaal 26 leden makkelijk worden gehaald. Zelfs als van de minimaal 26 aanwezige leden er 14 personen voor de wetswijziging zijn, kan de wet al worden aangenomen.
In de besloten Assemblee vergadering van vrijdag 30 maart 2012 zal het preadvies van de Commissie van Rapporteurs worden besproken. Twee leden van de oppositie die in de Commissie van Rapporteurs zitten hebben het preadvies niet getekend. Het voorstel van het wetsontwerp zoals het vorige week op tafel lag, is mogelijk uitgebreid met een toevoeging waarbij na amnestie, waarheidsvinding volgt. Of de toevoeging van waarheidsvinding na amnestie mogelijk is en hoe dat eruit komt te zien is nog niet bekend. Of president Bouterse dan zal moeten vertellen wat er zich in die decemberdagen heeft afgespeeld zal dan ook duidelijk worden. De besloten vergadering was kort. Het wetsontwerp gaf volgens de berichtgeving geen reden tot juridische aanvullingen.
Op maandag 3 april 2012 zal in de openbare vergadering van de Assemblee een begin gemaakt worden met de behandeling van het wetsontwerp. De behandeling zal waarschijnlijk drie dagen in beslagnemen en zal op woensdag 5 april 2012 worden afgerond.
Amnestie wordt verleend voor gepleegde strafbare feiten en zal in dit geval worden verleend voor de ‘gebeurtenissen van december 1982’ en de ‘binnenlandse oorlog.’ Naar alle waarschijnlijkheid zullen die feiten nog exacter worden beschreven. Somohardjo heeft al in 2007 gezegd voor amnestie te zijn. Lees ook: Amnestie en strafproces – 2007
De volgende zitting van de Krijgsraad stond geagendeerd op vrijdag 13 april 2012. Op die dag zou het requisitoir – de aanklacht – van de auditeur-militair worden uitgesproken tegen Bouterse, Gorré, Boerenveen en Stolk. Door de aanname van de amnestiewet werd het proces gestaakt.
Irwin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse, liet in deze periode weten dat hij zijn pleidooi in het 8 decemberstrafproces gewoon gaat houden. ‘Ik zal wijzen op de amnestiewet als die intussen is afgekondigd, maar ik ga geen beroep daarop doen om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren’, zegt Kanhai aan Starnieuws. Kanhai zegt dat hij vrijspraak zal eisen voor zijn cliënt Bouterse en overige verdachten die hij verdedigt. Hij acht de tenlastelegging moord en uitlokking tot moord niet bewezen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!