De Aanklacht

In deze zitting van de Krijgsraad staat het requisitoir  – de aanklacht –  van de auditeur-militair gepland. De bedoeling is dat het wordt uitgesproken tegen o.a. Bouterse, Gorré, Boerenveen en Stolk. Aanvang: 09.30/14.30 uur.

De juristen Freddy Kruisland, de advocaat van de nabestaanden, Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse  en Benito Pick, die Ruben Rozendaal bijstaat, hebben eerder laten weten dat de afkondiging van de amnestiewet de zitting niet kan voorkomen., omdat de Krijgsraad pas kennis van deze wet neemt wanneer dit aan de orde wordt gesteld tijdens de zitting.

Aanvankelijk laat Irwin Kanhai, de advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse weten  zijn pleidooi in het 8 decemberstrafproces gewoon te gaan houden. ‘Ik zal wijzen op de amnestiewet, maar ik ga geen beroep daarop doen het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren’, aldus Kanhai.  Hij laat weten in zijn pleidooi vrijspraak te zullen eisen voor zijn cliënt Bouterse en overige verdachten die hij verdedigt. Hij acht de tenlastelegging moord en uitlokking tot moord niet bewezen.

Aan het begin van de zitting vraagt het Openbaar Ministerie in de persoon van auditeur- militair Roy Elgin de zaak voor onbepaalde tijd op te schorten tot er een Constitutioneel Hof is.  Alleen een Constitutioneel Hof zou bevoegd zijn te toetsen of de omstreden wet  in strijd is met de grondwet. Suriname heeft zo’n hof niet. De advocaten hebben op de zitting verzocht het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

Status 8 Decemberstrafproces:  Op de tot nu toe laatste zitting van het proces op 11 mei 2012, besloot de rechter het proces op te schorten. Het Openbaar Ministerie kreeg opdracht uit te zoeken in hoeverre de omstreden amnestiewet in strijd is met de Surinaamse grondwet en internationale verdragen. De Surinaamse grondwet verbiedt inmenging in een lopend strafproces. Meer in: Berichten.

OPMERKELIJK. Na enige tijd doen hardnekkige geruchten de ronde dat Irwin Kanhai, de advocaat van Desi Bouterse, het brein zou zijn achter het versneld laten aannemen van de amnestiewet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *