Stemming Amnestiewet

De omstreden amnestiewet die hoofdverdachte Desi Bouterse en de andere 24 verdachten vrij moet pleiten voor de moorden op en omstreeks 8 december 1982 wordt met 28 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangenomen.

Op aandringen van oud-president Ronald Venetiaan, die  in de oppositie zit, wordt er hoofdelijk gestemd, ‘opdat iedereen zal weten, wie er voor deze wet heeft gestemd’. Vlak voor de stemming wordt de vergadering in allerijl geschorst omdat blijkt dat de slachtingen bij het plaatsje Moiwana er ook onder vallen. De wet wordt na de schorsing in gewijzigde vorm mondeling gepresenteerd. In ruil voor de stemmen van zijn partij lukt het Ronnie Brunswijk  het  Moiwana – vonnis  niet onder de amnestiewet te laten vallen, daar komt een aparte clausule voor.

Extra: In de blog van deze website vind je de namen van de parlementariers en hun stemgedrag. Bericht: Amnestiewet in stemming

Aankondiging stille tocht. Maatschappelijke- en kerkelijke organisaties in Suriname kondigen een stille tocht aan tegen de aantasting van de rechtsstaat. Met de stille tocht willen de organisaties hun bezorgdheid over de vele aanvallen op de rechtstaat tot uiting brengen. In het bijzonder de pogingen om het strafproces over de 8 Decembermoorden bij de Krijgsraad stop te zetten.

In Nederland wordt naar aanleiding hiervan ter ondersteuning op dezelfde dag  ook een stille tocht gepland. Een speciaal voor deze actie geopende facebookpagina roept geinteresseerden op zich aan te sluiten op dinsdag 10 april. Er zal om 18.30 uur op het Gelderlandplein in Buitenveldert/Amsterdam verzameld worden. Daar vandaan zal naar het consulaat van de Republiek Suriname worden gelopen, waar een brief zal worden overhandigd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *