Vervolg Bespreking Wetswijziging

De vergadering begint omstreeks 09.30/14.30 uur en duurt lang, erg lang, maar is het luisteren meer dan waard. Er zijn veel vlammende betogen waarin de rechtstaat, de nationale en internationale rechtsorde op gepassioneerde en vaak emotionele manier worden verdedigd. Het wordt emotioneel als de herinneringen aan de jaren 80 worden gedeeld. Belangrijkste kritiek en bezwaar van de oppositie:  ‘De rechteloosheid en barbarij moeten uit deze samenleving worden verbannen. Dat zal niet gebeuren als de in haast ingediende amnestiewet wordt doorgedrukt. Zuiver en alleen om de verdachten die nu voor de 8 decembermoorden terecht staan vrij te pleiten’.

De voorstanders van de wet zijn echter bang voor de onrust en instabiliteit als de wet niet wordt aangenomen. Waar ze dat op baseren is (nog) niet duidelijk gemaakt. Ze willen nationale verzoening en een samenleving die toekomstgericht is, een samenleving die het verleden niet steeds met zich meedraagt. De aan de wet toegevoegde waarheidscommissie zal helend werken omdat dan de echte waarheid boven water zal komen, aldus het pleidooi.

De argumenten dat alleen recht gedaan wordt aan de vele slachtoffers en hun nabestaanden met een uitspraak van de rechter en conform de rechten die in de grondwet over schendingen van mensenrechten staan opgenomen, lijkt hun standpunt niet te veranderen. Zelfs het zwaarwegende culturele en spirituele argument: het afroepen van kunu – spreek uit: koenoe – over deze samenleving heeft geen invloed. Kunu is een vergeldingsmaatregel die de dood ten gevolge heeft. Einde vergadering: 19.10/00.10 uur. Volgende vergadering woensdag 4 april 2012 om 09.00 / 14.00 uur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *