Oud-kolonel Valk Overleden

Hans Valk was na de onafhankelijkheid in 1975 leider van de militaire missie op de Nederlandse ambassade in Suriname. De militaire missie moest assisteren bij de opbouw van het Surinaamse leger. Algemeen wordt aangenomen dat Valk de raadsheer van Bouterse was en het brein achter de sergeantencoup van 1982. In de uitzending van Andere Tijden op 19 maart 2009 vertelt André Haakmat – toenmalig vice- premier, minister en adviseur van Bouterse – over de lovende woorden die Bouterse sprak op de afscheidsreceptie van Valk, die na de coup van 1980 door Nederland werd teruggehaald om een functie bij de  Navo te gaan vervullen. Bouterse zou gezegd hebben: ‘Ik ga hier iets onthullen wat alleen u en ik weten. Zonder u zou deze staatsgreep nooit zijn gebeurd’. De rol die kolonel Valk gespeeld zou hebben bij de omverwerping van het wettige gezag in Suriname is ondanks diverse onderzoeken nooit opgehelderd.

In het strafproces naar de decembermoorden zou hij volgens Irwin Kanhai, de advocaat van Bouterse, een belangrijke getuige voor Bouterse kunnen zijn geweest, die hij graag had willen horen.

In februari 2012 bij de viering van 32 jaar revolutie komt Badrissein Sital – voormalig voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) en verdachte in het strafproces naar de decembermoorden –  namens zichzelf en president Bouterse met opmerkelijke uitspraken over de kolonel. ‘Nooit en te nimmer heeft Valk een rol gespeeld in de staatsgreep’. Volgens Sital zou Valk wel bezig geweest zijn een rechtse coup voor te bereiden met officieren in het leger die niet behoorden tot de ‘grass roots’.  ( bron: Starnieuws)  Oud-kolonel Valk overleed in een verzorgingshuis in Apeldoorn, Nederland. Hij leed aan Alzheimer en werd 84 jaar oud.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *