12 December voortgang strafproces decembermoorden

De Krijgsraad in Suriname vervolgt op 12 december het strafproces van de Decembermoorden. Dit werd bevestigd door Carmen Rasam, de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie (OM). Er is geen kennisgeving verstuurd naar de verdachten of hun advocaten voor deze zitting omdat deze uitsluitend zal gaan over de procedurele kant van het strafproces. Voor het eerst sinds 2007 is de zitting niet in Boxel, maar in het gerechtsgebouw in de Frederik Derbystraat.

Op de tot nu toe laatste zitting van het proces op 11 mei 2012, besloot de rechter het proces op te schorten. Het Openbaar Ministerie kreeg opdracht uit te zoeken in hoeverre de omstreden amnestiewet in strijd is met de Surinaamse grondwet en internationale verdragen. De Surinaamse grondwet verbiedt inmenging in een lopend strafproces.

De – in april 2012 door het Surinaamse parlement- aangenomen amnestiewet zorgt ervoor dat de betrokkenen van de decembermoorden vrijuit gaan. De belangrijkste verdachte in dit proces is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse.

De Krijgsraad zal op 12 december een brief van procureur-generaal Subhas Punwasi in behandeling nemen. Hierin staat de schriftelijke reactie van het OM naar aanleiding van het onderzoek naar de amnestiewet.

Het Openbaar Ministerie heeft ondertussen ook antwoord gekregen van minister Belfort van Justitie, dat er al een conceptgrondwet is voor het in te stellen Constitutioneel Hof. Het antwoord is schriftelijk medegedeeld aan de Krijgsraad.  De conceptwet zal eerst moeten worden goedgekeurd door de Raad van Ministers en gaat daarna naar de Staatsraad en naar het parlement. Op de zitting van 12 november a.s. zal de auditeur militair in de gelegenheid worden gesteld om de stand van zaken door te geven.

De beoordeling over de rechtsgeldigheid van de onlangs aangenomen amnestiewet zal waarschijnlijk bij Het Constitutioneel Hof worden neergelegd. Het instellen van het Constitutionneel Hof is een politieke aangelegenheid. De vijf leden van het Hof moeten voorgedragen worden door een meerderheid van het parlement, daarna zal de president (Bouterse) de leden van het Hof benoemen en beeedigen. Naar verwachting zal het Constitutioneel Hof er binnen niet al te lange tijd zijn en zal het strafproces naar de Decembermoorden tot die tijd worden opgeschort.

geraadpleegde bronnen: De Ware Tijd/Starnieuws

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *