Verrassende wending in strafzaak 8 decembermoorden

Het Hof van Justitie in Suriname besloot op 1 december 2015 dat het OM toch moet overgaan tot verdere vervolging van Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden in 1982.

De uitspraak van het Hof volgt op een klacht die nabestaanden in mei 2015 hebben ingediend bij het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie voor het niet vervolgen van de verdachten van de Decembermoorden.

De klacht – de auditeur-militair zou zich op ondeugdelijke wijze van zijn vervolgingstaak hebben gekweten – werd in juli in behandeling genomen door het Hof.

Het strafproces naar de decembermoorden werd in april 2012 opgeschort nadat de assemblee, het Surinaamse parlement, een omstreden amnestiewet aannam. Door de aanname van de passage in deze wet zouden daders van de Decembermoorden vrijuit gaan.

De aanname van de wet kwam vlak voor de auditeurmilitair de strafeis bekend zou maken. Daarop besloot de Krijgsraad het proces tegen alle verdachten op te schorten. Volgens de Krijgsraad en de auditeur-militair zou een Constitutioneel Hof zich eerst moeten buigen over de grondwettelijkheid van de amnestiewet. Dat Constitutioneel Hof is echter nog altijd niet opgericht.

De verrassende uitspraak van 1 december 2015 van het Hof, dat vindt dat de nabestaanden ook belanghebbenden zijn en recht hebben op een uitspraak,  zou ertoe moeten leiden dat de auditeur-militair nu alsnog met een strafeis tegen Bouterse en de andere verdachten moet komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *