Strafzaak Decembermoorden gaat door

De strafzaak Decembermoorden gaat door. Het Hof van Justitie, het hoogste rechtscollege, heeft dat in hoger beroep beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) had hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad op 30 januari 2017 om door te gaan met het strafproces. Het OM is niet ontvankelijk verklaard door het Hof van Justitie. De zaak is daarmee terug verwezen naar de Krijgsraad.

De toenmalige legerbevelhebber, nu president van Suriname, Desi Bouterse, is de hoofdverdachte in het 8 december strafproces waarbij 15 critici van het militair bewind werden gemarteld en vermoord. De raadsman van Bouterse was niet aanwezig, maar liet zich vertegenwoordigen door een kantoorgenoot.  Van de verdachten was alleen Edgar Ritfeld persoonlijk aanwezig.

De Raadkamer werd gevormd door de rechters Dinesh Sewrattan, Anand Charan en Dennis Kamperveen. Het OM had het Hof gevraagd de beslissing van de Krijgsraad om door te gaan met het 8 december strafproces te vernietigen en te beslissen tot het onmiddellijke beëindiging van de strafzaak. Daarmee vroeg het OM het Hof te beslissen dat het bevel van de regering gehandhaafd blijft.

De regering had op basis van artikel 148 van de grondwet het OM op 29 juni vorig jaar opgedragen om de vervolging van de strafzaak onmiddellijk te stop te zetten. Alle redenen die aangevoerd werden hadden betrekking op de veiligheid van de Staat, die zou  ernstig in gevaar wordt gebracht door de voortzetting van het strafproces.  Dat is niet gebleken. De Krijgsraad mag dus doorgaan met het vervolgen van alle verdachten.

Meer informatie over de verdachten: https://jessicadikmoet.nl/decembermoorden/verdachten/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *