De verhoren
Op de eerste verhoordag in juli 2008 wordt in een marathonzitting Onno Flohr als eerste van 12 personen gehoord. Onno Flohr was op 8 december 1982 lid van het vuurpeloton. Hij vertelt dat Bouterse bij de executies aanwezig was, maar zelf niet heeft geschoten. Op bevel van Paul Bhagwandas heeft Flohr geschoten op Harold Riedewald, John Baboeram en André Kamperveen. Flohr heeft op 8 december 1982 alle leden van de groep van 16, waarvan de meesten in burger, in Fort Zeelandia gezien. De groep van 16 is de groep militairen die in 1980 de macht in het land overnam. De verhoren zijn indringend en leveren soms onthutsende getuigenissen op.
De verdachten
In dit hoofdstuk heb ik beschreven waar de 25 aangeklaagden van worden verdacht en wat hun betrokkenheid zou zijn geweest. Drie verdachten: Badrissein Sital, Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno zullen omdat ze in 1982 minister waren, nog voor de kantonrechter moeten verschijnen.
Van de andere 22 verdachten zijn er vijf niet verschenen voor de krijgsraad in Boxel, Suriname. De zaak van deze vijf verdachten: Désiré Bouterse, Orlando Heidanus, John Nelom, Lucien Lewis en Kenneth Kempes zullen bij verstek worden behandeld.
Door de aanname van de amnestiewet leek het er even op dat de 25 verdachten vrijuit zouden gaan. Edgar Ritfeld is de eerste verdachte die direct meldt geen amnestie te willen. Hij wil het oordeel van de rechter afwachten. In 2012 laten Ruben Rozendaal, Wim Carbière en John Hardjoprajitno weten ook geen amnestie te willen. Marcel Zeeuw, een van de verdachten, overlijdt op 12 september 2015. In de zaak tegen Zeeuw zal daarom geen einduitspraak volgen.
Stille Tocht
Op 10 april 2012 wordt er een stille tocht gehouden in Paramaribo. Dit nadat een meerderheid van het parlement voor de amnestiewet stemde. Voor het eerst spreken jongeren zich openlijk uit in videoboodschappen en lopen mee tegen aantasting van de rechtstaat.
Verklaring Bouterse
In 2004 legt Bouterse in het kader van het gerechtelijk vooronderzoek t.b.v. het 8 decemberstrafproces een uitgebreide verklaring af. De officiele verklaring – 4 pagina’s – is hier in zijn geheel te lezen.