Surindre Rambocus

Surendre Rambocus: 5 mei 1953 – 8 december 1982

Militair

Rambocus was géén lid van de groep van zestien sergeanten en nam ook niet deel aan de sergeantencoup van februari 1980. Hij kreeg later wel sympathieën en werd zelfs benoemd tot eerste man van het Nationale Leger onder het militaire gezag. Rambocus wordt echter steeds kritischer en moet het veld ruimen. Hij vertrekt naar Nederland maar komt kort daarop weer terug naar Suriname. Terug in Suriname bevrijdt hij eerst de gevangengenomen militair Wilfred Hawker. Deze zat gevangen wegens een mislukte coup in maart 1980.

Met de militairen Wilfred Hawker en Jiwansingh Sheombar leidt hij de couppoging op 11 maart 1982. Zij noemen zich de Nationale Bevrijdingsraad. De coup leek aanvankelijk te lukken, maar op het laatste moment liepen manschappen over naar het kamp van Bouterse. Hawker lid van ‘de groep van zestien’ die mede de sergeantencoup van februari 1980 pleegde wordt vrij snel na deze couppoging standrechtelijk geëxecuteerd. Voor de executie wordt hij gewond en liggend op een brancard nog op televisie geïnterviewd. Met Rambocus loopt het op dat moment iets beter af, hij moet voor de krijgsraad verschijnen waar hij tot twaalf jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld. Bij dit proces wordt Rambocus o.a bijgestaan door de advocaten: John Baboeram, Eddy Hoost, Harold Riedewald.

Geluidsfragment: slotpleidooi Rambocus

Error occurred when trying to fetch the file using wp_remote_get(). Too many redirects

In de vroege ochtend van 8 december wordt Surendre Rambocus uit zijn cel in de Memre Boekoe kazerne opgehaald en overgebracht naar Fort Zeelandia. Rambocus zou Desi Bouterse ten overstaan van de bijna voltallige ‘groep van zestien’ aangesproken hebben op zijn daden. Hij zou ook de militaire bewakers gevraagd hebben hem en Bouterse een uzi te geven zodat ze dit geschil samen konden uitvechten. De bewakers gaan daar niet op in.

In die nacht werden ook zijn advocaten John Baboeram, Kenneth Gonçalves, Eddy Hoost en Harold Riedewald opgepakt. Ook zij worden in die nacht in Fort Zeelandia geëxecuteerd. Er gaan geruchten dat Bouterse later persoonlijk met Surendre Rambocus zou hebben afgerekend.

Verwondingen: Een toegetakeld lichaam. Open scheuren in gezicht en boven het linkeroog. Van linkerbeen tot aan de hals doorzeefd met kogels. Surendre Rambocus ligt begraven op begraafplaats Sarwa Oedai aan de Jaggernath Lachmonstraat.