Op woensdag 7 november 2007 is het Openbaar Ministerie begonnen met het uitreiken van de ‘dagvaardingen’ aan de verdachten van de Decembermoorden. De namen van de 25 verdachten zijn bekend gemaakt.

Vanaf 30 november 2007 moeten 22 verdachten voor de krijgsraad ( militaire – of burgerkamer) verschijnen. 3 verdachten: Badrissein Sital, Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno zullen omdat ze in 1982 minister waren voor de kantonrechter moeten verschijnen. Dit proces is nog niet begonnen. Het Hof van Justitie moet nog een kantonrechter aanwijzen.

Stand van zaken:  van de 22 verdachten zijn  er 5 niet verschenen voor de krijgsraad in Boxel, Suriname. De zaak van de 5 verdachten: Désiré Bouterse, Orlando Heidanus, John Nelom, Lucien Lewis en Kenneth Kempes worden bij verstek behandeld. Marcel Zeeuw (61) overlijdt op 12 september 2015.

Met de aanname van de wijziging in de Amnestiewet in 2012 was het de bedoeling dat de 25 verdachten vrijuit zouden gaan.  Verdachten: Errol Alibux, Dick de Bie, Désiré Bouterse, Etiënne Boerenveen, Benny Brondenstein, Winston Caldeira, Wim Carbière, Steven Dendoe, Edgar Dijksteel, Roy Esajas, Ernst Gefferie, Arthy Gorré, John Hardjoprajitno, Orlando Heidanus, Kenneth Kempes, Iwan Krolis, Luciën Lewis, Harvey Naarendorp, John Nelom, Edgar Ritfeld, Ruben Rozendaal, Badrissein Sital, Jimmy Stolk, Imro Themen en Marcel Zeeuw  zouden dan amnestie krijgen voor de moorden die in december 1982 zijn gepleegd. Edgar Ritfeld is de eerste verdachte die direct meldt geen amnestie te willen. Hij wil het oordeel van de rechter afwachten. Later in 2012 laten ook Ruben Rozendaal, Wim Carbière en John Hardjoprajitno weten geen amnestie te willen.

De  Surinaamse Amnestiewet – ook wel  Amnestiewet 1989 –  is een wet uit 1992 die oorspronkelijk amnestie verleende voor zo’n 20 strafbare feiten uit het Surinaamse Wetboek van Strafrecht, gepleegd tussen 1 januari 1985 en 19 augustus  1992. Dat was de periode van de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationaal Leger onder Desi Bouterse en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk.

Op 4 april 2012 werd de wet gewijzigd door het parlement om de termijn te verlengen, met de bedoeling dat ook strafbare feiten tussen 1 april 1980 en 31 december 1984 eronder zouden vallen. Dus ook de zogenaamde decembermoorden van 1982. Moorden waarvoor op het moment van het indienen van de wijziging Desi Bouterse en nog 24 andere verdachten bij de krijgsraad terecht stonden.

Nu het Hof heeft bepaald dat het strafproces naar de decembermoorden – ondanks de aanname van de amnestiewet – voortgang moet vinden, zal waarschijnlijk op 4 maart 2016 de strafzaak worden hervat.

Marcel Zeeuw, een van de verdachten, overlijdt op 12 september 2015.  In de zaak tegen Zeeuw zal daarom geen einduitspraak volgen.

Voor het beschrijven van de profielen heb ik naast eigen informatie verschillende bronnen geraadpleegd o.a. Wikipedia, De Wereldomroep, De Ware Tijd.

November 2019 – Uitspraak: op 29 november 2019 worden Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Caldeira, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Iwan Krolis, Edgar Ritfeld en Imro Themen vrijgesproken. Ook medeverdachten Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk worden vrijgesproken.

Straffen: Desi Bouterse wordt bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor de executies op 15 tegenstanders op 8 december 1982. De krijgsraad vond wettig en overtuigend bewijs, dat deze misdaad met voorbedachten rade was gepleegd. Bouterse werd bij verstek veroordeeld, omdat hij nooit op de zittingen is verschenen. Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel en Ernst Gefferie krijgen ieder 15 jaar cel. Steven Dendoe, Kenneth Kempes en Lucien Lewis krijgen tien jaar gevangenisstraf.

Tegen het vonnis kan nog in hoger beroep worden gegaan. De veroordeelden zeggen allemaal in hoger beroep te zullen gaan en zijn daarom weer verdachten.

Extra informatie:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *