Badrissein Sital

Lid van de groep van 16, couppleger. Voorzitter Nationale Militaire Raad, voorzitter van de raad van bestuur van het landbouwbedrijf van het leger te Wageningen, oud-minister van Volksgezondheid. Nu: prominent lid van de NDP, de partij waar Desi Bouterse voorzitter van is.

Betrokkenheid:
Badrissein Sital, lid van de groep van 16, was volgens een getuigenverklaring in Fort Zeelandia tijdens de executies. Alle nog levende leden van de groep zouden aanwezig zijn geweest. Sital was militair, maar beweert als minister ontlast te zijn geweest van zijn militaire taken en onschuldig te zijn. Hij wil dan ook geen amnestie. Sital heeft wel een verzoekschrift ingediend om van de verdachtenlijst gehaald te worden. Dat is niet gebeurd. Hij verwacht te worden vrij gesproken.

Uitspraak: Zijn zaak is niet ontvankelijk verklaard, omdat hij op 10 februari 2017 overlijdt.

Achtergrond:
Voorafgaand aan de moorden in oktober 1982 werd de volksmilitie gewapend ingezet om stakers te bedreigen, te intimideren en te molesteren. De stakingen werden aangekondigd door de Moederbond van de later omgebrachte vakbondsleider Cyrill Daal. De algemene leiding van deze campagne zouden in handen zijn van de ministers Badrissein Sital en Harvey Naarendorp.