Dick de Bie

Toenmalig directeur Nationale Voorlichtingsdienst (NVD)

Betrokkenheid:
De Bie, zou in zijn functie als hoofd Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) in opdracht van Bouterse aanwezig zijn geweest bij het afleggen van belastende verklaringen voor de media, door de slachtoffers Slagveer en Kamperveen. De NVD was verantwoordelijk voor de militaire censuur.

Achtergrond:
De Bie is geboren in Amsterdam op 29 juni 1953. Van 1975 tot 1977 is hij journalist bij een persbureau. Van 1978 tot 1980 geeft hij les aan het Natuurtechnisch Instituut (Natin). Van 1981 tot september 1983 is hij directeur van de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD). De Bie is nu zakenman.

De Bie wordt gezien als een van de revolutionairen van het eerste uur. In 1996 wordt Dick de Bie voor de Nationale Democratische Partij (NDP) minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in het kabinet-Wijdenbosch. Door zijn censor achtergrond zijn de media verontrust door deze benoeming. In december 1999 tot aan de verkiezingen in 2000 krijgt hij tijdelijk ook de portefeuille van minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS).

Uitspraak: in januari 2009 is de zaak van de Bie afgerond. De uitspraak zal nog even op zich laten wachten. Dit omdat het ten laste gelegde in vereniging heeft plaatsgevonden. De zaken van alle 25 betrokkenen moeten daarom eerst worden afgerond voordat de rechter uitspraak kan doen.

Dick de bie is op 29 november 2019 vrijgesproken.