Edgar Ritfeld

Ex-luitenant

Betrokkenheid:
Ritfeld zou samen met Etienne Boerenveen, de militair Surindre Rambocus hebben begeleid van de Memre Boekoe-kazerne naar Fort Zeelandia. Rambocus is een van de 15 slachtoffers van de 8 decembermoorden van 1982.

Er zijn ook stukken waarin volgens verschillende getuigen Sheombar van gevangenis Santo Boma naar Fort Zeelandia zou zijn vervoerd door Ritfeld. Jimmy Stolk getuigt in Boxel dat hij Sheombar persoonlijk van Santo Boma naar Fort Zeelandia heeft gebracht. De zus van Ritfeld verklaart dat hij van 7 op 8 december op haar owru yari, de avond voor haar verjaardag, was. Hij is ver na middernacht vertrokken. Ze werd 30. Eerder had Ritfeld verklaard dat hij van 8 op 9 december op haar owru yari was, dat tijdstip heeft hij nu herzien en zegt dat het van 7 op 8 december was.

Ritfeld heeft op 2 januari 1983, naar aanleiding van de moorden zijn ontslag ingediend. Ritfeld zegt op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de gebeurtenissen. Zijn advocaat vraagt inzage in de stukken waarin die belastende getuigenissen zijn vastgelegd. De rechtbank heeft die stukken niet en vraagt ze op. Het duurt enige tijd voor de stukken er zijn.

Op 23 maart 2012 als de kwestie rond de wijzigingen van de amnestiewet spelen, laat Ritfeld als eerste verdachte weten dat hij geen amnestie wil. Hij weet dat hij onschuldig is en wacht daarom bij voorkeur de uitspraak van de rechter af.

Uitspraak:
De zaak van Ritfeld is in oktober 2009  afgerond. Het wachten is nu op de uitspraak. Die zal nog even op zich laten wachten omdat het ten laste gelegde in vereniging is gepleegd en daarom alle verdachten eerst moeten worden gehoord voordat de rechter uitspraak kan doen.

Op 29 november 2019 wordt Edgar Ritfeld vrijgesproken.