Etiënne Boerenveen

Militair, legertopper

Betrokkenheid:
Boerenveen is in de bewuste dagen en nachten door getuigen in Fort Zeelandia gezien. Boerenveen ontkent elke betrokkenheid met de Decembermoorden van 1982.

Uitspraak: op 29 november 2019 wordt Etienne Boerenveen voor de Decembermoorden vrijgesproken.

Achtergrond:
Boerenveen heeft aan de Koninklijke Militaire Academie gestudeerd. Hij loopt in 1980 stage in het Surinaams Leger en treedt direct na zijn afstuderen in dienst van datzelfde Leger. Hij was commandant van de militaire politie en voorzitter van de commissie herstructurering Nationaal Leger. Ook maakt hij deel uit van de militaire hiërarchie.

Op 24 maart 1986 wordt Boerenveen door agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA) gearresteerd op verdenking van handel in cocaïne. Hij bekent en krijgt acht jaar cel. Boerenveen blijft na de Decembermoorden en tijdens zijn gevangenschap nauw contact houden met Desi Bouterse. In 1991 keert hij, na vervroegde vrijlating wegens goed gedrag, terug naar Suriname. Desi Bouterse haalt hem dan onmiddellijk weer binnen bij het Surinaamse leger. Boerenveen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en er ingeluisd te zijn. De toenmalige regering Wijdenbosch heeft hem daarom na zijn terugkeer in ere hersteld. In de hoedanigheid van voorzitter van de herstructureringscommissie vergezelt Boerenveen minister Gilds van defensie naar Nederland om van gedachten te wisselen met Nederlandse militaire deskundigen.