Harvey Naarendorp

Was oud-minister van Buitenlandse Zaken, adviseur van Desi Bouterse en politiek adviseur van de Nationale Militaire Raad (NMR). Naarendorp wordt in 1984 ambassadeur in Mexico en omstreeks 2000 ambassadeur in Trinidad en Tobago. In 2010 wordt hij chef-staf van het kabinet van president Bouterse en in 2011 ambassadeur van Suriname in Frankrijk.

Betrokkenheid:                                                                                                                 Naarendorp zou op 8 december meebeslist hebben over het lot van de gevangenen en zou op 8 december terwijl de executies aan de gang waren, het Fort hebben verlaten. Verder zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de tekst die na de moorden op televisie en radio is uitgesproken door Bouterse met Horb aan zijn zij. De gevangen genomen personen zouden op de vlucht zijn doodgeschoten.

Uitspraak: Voor Harvey Naarendorp, vraagt het Openbaar Ministerie op 5 april 2019 vrijspraak. Er is onvoldoende bewijs dat hij in 1982 berokken was bij de moorden.

Achtergrond:
Voorafgaand aan de moorden in oktober 1982 werd de volksmilitie gewapend ingezet om stakers te bedreigen, te intimideren en te molesteren. De stakingen werden aangekondigd door de Moederbond van de later omgebrachte vakbondsleider Cyrill Daal. De algemene leiding van deze campagne zou in handen zijn van de ministers Badrissein Sital en Harvey Naarendorp.

Naarendorp studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en geeft les aan de rechtenfaculteit van de universiteit in Paramaribo. Naarendorp is een belangrijke politieke adviseur van de Nationale Militaire Raad (NMR). Hij zou leiding hebben gegeven aan de volksmilities, die begin jaren tachtig gewapend worden ingezet om stakers te bedreigen en te molesteren.

Tot 1981 is Naarendorp secretaris van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederland-Suriname (CONS). Daarna volgt hij André Haakmat op als minister van Leger en Politie, Justitie en Buitenlandse Zaken.

Naarendorp wordt gezien als een intellectuele theoreticus. Hij is uitgesproken links en hangt de Cuba-lijn aan. Dat spreekt Bouterse aan. Als het kabinet-Neijhorst in maart 1982 aantreedt, wordt hij minister van Buitenlandse Zaken. Naarendorp heeft goede contacten in het buitenland, onder meer met Maurice Bishop van Grenada.

Bishop bezoekt Suriname kort voor de decembermoorden. De massameeting die vakbondsleider Cyrill Daal had  georganiseerd tijdens het bezoek van Bishop zou Bouterse gezichtsverlies hebben opgeleverd. Algemeen wordt gedacht dat dit de directe aanleiding is geweest voor de decembermoorden.