Imro Themen

Toen prominent lid van de politieke partij, de Palu. Als burger betrokken bij de sergeantencoup van 25 februari 1980, publieksvoorlichter. Nu eigenaar radiostation Kankantrie.

Betrokkenheid:
Hij zou tijdens de bewuste decembernacht in Fort Zeelandia aanwezig zijn geweest. Themen ontkent elke betrokkenheid bij de moorden.

Uitspraak: op 29 november 2019 wordt Imro Themen vrijgesproken.

Achtergrond:
Hij vertelt, dat hij op de helft is van de stapel ordners van het 8 decemberdossier. Niet dat hij alles even grondig doorneemt, maar hij is tot nu toe geen bezwarend materiaal tegengekomen. ‘Dat kan natuurlijk ook niet, kan ik u verzekeren, maar ik ben op zoek naar de sleutel. Ik ben benieuwd waar men mij precies van verdenkt. Soms ben ik bang om er met mensen over te praten. Ik betrap mezelf erop, dat ik in complotten begin te denken. Als ik met een journalist over deze zaak praat en die journalist komt daarna onder een auto, word ik meteen betrokken in een andere moordzaak.’

Als lid van de Palu (Progressieve Arbeiders – en Landbouwers Unie) houdt hij zich bezig met massacommunicatie.
Als een van de weinige niet-militair is hij in 1980 betrokken bij de  sergeantencoup. Na de coup houdt Themen zich vooral bezig met publieksvoorlichting en strenge perscensuur. In die periode richt hij het sterk nationalistische comité Handen af van Suriname op, nadat de Nederlandse justitie via Interpol een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd tegen de voormalige adviseur van staat, Desi Bouterse. Eind jaren negentig, onder president Jules Wijdenbosch, is hij hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD).

Tegenwoordig is Imro Themen, mede-eigenaar van het Surinaamse radiostation Kankantrie. Bij het radiostation werken alleen christenen. Het station richt zich op een zo groot mogelijk publiek. Volgt de politiek en de actualiteit op de voet en heeft een populair, kritische toon.

Themen is nog steeds lid van de Nationale Democratische Partij (NDP), maar heeft kritiek op hoe de partij wordt geleid. Naast het radiostation is Kankantrie ook een politieke beweging, die veranderingen in de samenleving stimuleert. Hoewel de beweging voornamelijk bestaat uit NDP-leden opereert de beweging los van de partij.