Iwan Krolis

Was voorzitter van de Palu (Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie), de politieke partij die nauwe banden onderhield met het militaire regime.

Betrokkenheid:
Fred Derby, de vakbondsleider zou Krolis op 8 december in Fort Zeelandia hebben ontmoet. Hij zou in het fort geweest zijn toen John Baboeram, Eddy Hoost, Harold Riedewald en Frank Wijngaarden werden geexecuteerd. Krolis ontkent dat. Hij was op 8 december niet in Fort Zeelandia en is op 8 december na acht uur ‘s avonds ook niet meegegaan met Horb naar zijn kantoor op het kampement om voorbereidingen te treffen om de noodtoestand af te kondigen.

In een interview dat ik met zijn advocaat Irwin Kanhai had, zegt deze zeker te weten dat Krolis onschuldig is. Hoe hij dat kan weten, vraag ik hem. Hij vertelt dan, dat ze die bewuste nacht samen naar Fort Zeelandia zijn gereden en dat Krolis maar even in het Fort is gebleven. Ze gingen naar het Fort, omdat er veel geruchten waren – dat er mensen waren opgepakt – en ze wilden weten wat er van waar was. Kanhai werd niet toegelaten en bleef bij de poort staan. Toen Krolis naar buiten kwam, zei hij dat er niets aan de hand was en dat alles onder controle was.

Uitspraak: op 29 november 2019 wordt Iwan Krolis vrijgesproken.

Achtergrond:
Krolis studeerde in Nederland, tropische landbouw aan de landbouwhogeschool in Wageningen. Hij werkte tot zijn pensioen bij Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) o.a als directeur. In 1992 pleitte hij nog voor onderzoek naar de decembermoorden. Toen hij op de verdachtenlijst werd geplaatst tekende hij bezwaar aan, dat werd in 2007 in  hoger beroep afgewezen. Iwan Krolis wordt gezien als één van de belangrijkste adviseurs van Desi Bouterse.