Jan Sariman

10 december 1938 – 10 september 2000. Op 61 jarige leeftijd overlijdt Jan Sariman in Nederland als gevolg van zelfdoding.

Betrokkenheid:
De Surinaamse oud-minister van Landbouw werd in Surinaamse kring vooral bekend, omdat de toenmalige majoor Roy Horb, na Bouterse de tweede man in het leger, hem vertelde over de ‘Decembermoorden’ uit 1982. Dit ooggetuigeverslag werd opgetekend in ‘De Decembermoorden in Suriname Verslag van een ooggetuige’. Het geschrift, dat door betrokkenen in de Surinaamse gemeenschap overigens op een aantal punten als onbetrouwbaar en eenzijdig wordt gezien, is een van de dossierstukken.

Sariman berooft zich van het leven nadat bekend wordt, dat hij van fraude werd verdacht wegens verduistering van ruim drie ton aan subsidiegeld. De oud-bewindsman was penningmeester van de Beheersstichting Samenwerkingsverbanden Etnische Minderheden (BSEM) en moest daarvoor terechtstaan.
Sariman had de BSEM-subsidiegelden gebruikt voor eigen investeringen in projecten in Suriname. Sariman hoopte dat deze investeringen geld zouden opleveren, waarna het geleende geld zou worden terugbetaald aan de stichting.

Sariman genoot veel aanzien, vooral in de Javaanse gemeenschap in Suriname en Nederland.

Uit ‘De Decembermoorden in Suriname Verslag van een ooggetuige’ nog de volgende informatie:

    • Topberaad in Fort Zeelandia 7 op 8 december 1982 – Aanwezigen: de ministers Naarendorp, Sital, Alibux, Krolis, Bouterse en Horb.
    • De Bloedraad bestond uit: Desi Bouterse, Roy Horb, Paul Bhagwandas, Badrissein Sital, Errol Alibux en Harvey Naarendorp
    • In de nacht van 7 op 8 december, toen de eerste gevangenen werden binnengebracht, zou er in de werkkamer in Fort Zeelandia vergaderd zijn door Bouterse, Sital en Alibux. In de vergadering vinden Alibux en Sital dat misdadige figuren uit de samenleving moeten verdwijnen. Bouterse vraagt nog of er geen schijnproces aan vooraf moet gaan. Sital is van oordeel dat daardoor slapte zou worden gedemonstreerd.
    • De gevangenen worden in de bewuste nacht één voor één voorgeleid. Achter de tafel zitten: Bouterse, Bhagwandas en Horb. Bouterse voert het woord: “U wordt schuldig bevonden aan antirevolutionaire activiteiten en zult worden geëxecuteerd. Heeft u hierop nog wat te zeggen”.
    • Bouterse zou vakbondsleider Cyrill Daal eigenhandig hebben ontmand met een bajonet van Bhagwandas en omgebracht met een pistool. Bouterse zou Rambocus tweemaal met een browning hebben beschoten
    • Het vuurpeloton, belast met de executies, zou onder meer bestaan uit: Ruben Rozendaal; Guno Mahadew (overleden); Ewoud Leefland (overleden); Roy Tolud (overleden) en Roy Esajas, onder leiding van Paul Bhagwandas (overleden).