Winston Caldeira

Repatriant, landbouweconoom, na de Oskom (organisatie van Surinaamse kommunisten) lid van de linkse politieke partij de Palu (de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie), oud-minister van Financiën, consultant.

Caldeira studeert in 1971 af aan de Landbouwhogeschool Wageningen in Nederland. Na de sergeantencoup in 1980 wordt Caldeira directeur van het Planbureau.

Betrokkenheid:
Over zijn betrokkenheid zegt hij in een interview met De Ware Tijd het volgende: “Wanneer je onschuldig bent, heb je de neiging onverschillig te zijn en verwacht je dat de zaak overwaait. Ik heb het te lichtvaardig opgevat, ik ben nalatig geweest”. Dat hij op 8 december 1982 in Fort Zeelandia was, noemt hij godsonmogelijk. Een getuige beweert van wel. Volgens Caldeira heeft hij rond die tijd constant gestaan aan het sterfbed van zijn vader.

Uitspraak: op 29 november 2019 wordt Winston Caldeira vrijgesproken.

Achtergrond:
Halverwege 1981 volgt hij Henry Neijhorst op als lid van de Surinaamse sectie van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederland-Suriname (CONS). Toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd, hield de CONS zich vooral bezig met het toekennen van het verdragsgeld aan projecten in Suriname. Als directeur van het Planbureau en als CONS-lid was Caldeira voorstander van kleinschalige ontwikkeling.
De dag na de Decembermoorden van 1982 treedt het kabinet-Neijhorst af en 3 maanden later treedt een nieuw kabinet aan met Winston Caldeira (Palu) als minister van Financiën en Planning.

Van december 1983 tot januari 1984 zijn er grote stakingen in Suriname. In eerste instantie zijn die gericht tegen belastingverhogingen, maar later ook tegen de regering en het militaire bewind. Op 7 januari 1984 wordt de regering ontbonden waarmee een einde komt aan het ministerschap van Caldeira.

Uitspraak:
De rechtzaak van Caldeira is in Boxel inmiddels afgerond. Het wachten is op de uitspraak. Die zal nog even op zich zal laten wachten. Omdat het ten laste gelegde in vereniging is gepleegd moeten alle verdachten eerst gehoord worden voordat de rechter het vonnis kan vellen. Op 29 november 2019 wordt Winston Caldeira vrijgesproken.