Dirindersingh Jankiepersadsingh

Verbindingsofficier

In de ochtend van 7 op 8 december was hij thuis. Omstreeks 3 uur hoorde hij dat er alarm was in het Fort en ging op onderzoek uit. Hij belde naar Fort Zeelandia en werd doorverbonden met luitenant Gorré.

Deze gaf hem toen te kennen dat hij zich moest melden. In het Fort aangekomen hoorde hij van de manschappen van de Echo Compagnie dat er mensen waren binnengebracht. Hij was lid van de verbindingsgroep. De groep hield zich op in een kleine ruimte. ‘We mochten vrij rondlopen in het Fort. Alleen in de kamer van Bouterse mochten we niet komen. Ik ging op onderzoek uit en zag in een ruimte op de begane grond Sheombar, Rambocus, Hoost, Baboeram, Oemrawsingh, Daal en Derby. Er waren er meer, maar die kende ik niet bij naam.’

Jiwansingh Sheombar, de militair die samen met Rambocus en Hawker betrokken was bij een tegencoup op 11 maart 1982 kende hij goed. Ze kwamen uit dezelfde buurt. Sheombar heeft hem nog geroepen en hem in het sarnami om een glas water gevraagd. Vanwege de grimmige situatie kon hij niet voldoen aan het verzoek.

Jankiepersadsingh vertelt verder dat hij vanuit zijn positie Kamperveen en Slagveer kon zien. Die zaten op de gang. Kamperveen en Slagveer waren normaal gekleed, de anderen slechts in onderbroek. De gevangenen werden bewaakt door de Echo Compagnie en door de lijfwachten van Bouterse. Het was praktisch uitgesloten dat de mensen konden weggaan (vluchten).

‘In de loop van 8 december ben ik meerdere malen gaan kijken, nadat ik schoten hoorde. Ik wist dus van moment tot moment welke mensen beschoten waren.’

Bouterse was in Fort Zeelandia toen Jankiepersadsingh de schoten hoorde. Daar is hij stellig over. ‘Vanuit mijn positie kon ik via een raam Bouterse zien in zijn kamer. Ik heb hem omstreeks één uur zien wegrijden met zijn lijfwachten en tegen zeven uur ’s avonds heb ik hem weer terug zien komen. Tijdens de afwezigheid van Bouterse is er absoluut niet geschoten.’

‘Op een goed moment zag ik Sheombar niet meer op de plek waar ik hem eerder had gezien. Ik ben toen doorgelopen en zag hem liggen op het terras. Hij vertoonde geen tekenen van leven meer. Later, zo omstreeks vijf uur in de ochtend van 9 december zag hij ongeveer tien lichamen liggen op het achterterras van het Fort aan de rivierzijde. Ze lagen kriskras op elkaar. Er was veel bloed. Het was een heel enge aanblik.’ Volgens Jankioepersadsingh heeft iedereen die in het Fort aanwezig was de lijken gezien.

Deze verklaringen waren vooral voor de aanwezige nabestaanden erg emotioneel. Vooral ook door de gruwelijke details. Veel zichtbaar en hoorbaar verdriet bij de moeder en zuster van Sheombar. Ze huilden en werden door mensen om hen heen getroost.

Verder heeft Jankiepersadsingh op de avond van 8 december tussen acht en negen uur Bouterse, Horb en de vakbondsleider Fred Derby nog op het kantoor van Bouterse gezien met een glas in hun hand. Hij zag dat alle drie de heren het glas hieven. Het was niet duidelijk wat ze dronken. Twintig minuten daarna zag hij Derby uit Fort Zeelandia vertrekken.

In het vastgelegde verhaal van de inmiddels overleden Derby schrijft hij,  dat hem inderdaad drank is aangeboden: whisky! Dat heeft hij afgeslagen. Hij had onder die omstandigheden geen zin in drank.

Later praat ik met Sunil Oemrawsingh, één van de woordvoerders van de nabestaanden en vraag hem hoe Jankiepersadsingh op hem overkomt. Oemrawsingh vindt dat hij evenwichtig en zelfverzekerd overkomt. Hij vindt zijn getuigenis opmerkelijk en samen met die van Flohr de belangrijkste van deze dag.

Achtergrond:
Jankiepersadsingh is na de moorden lange tijd uit beeld geweest. Hij was op 16 juli 1986 nog aanwezig op Stolkertsijver, een plaatsje in het district Commewijne. Stolkertsijver wordt gezien als de plek waar de binnenlandse oorlog begon. Hij stond daar op post en werd toen, zo vertelt hij, door het Jungle Commando onder leiding van Ronnie Brunswijk gegijzeld.

In de documenten van het leger staat hij tot 1992 bij de vermisten. Zijn familie heeft doordat hij jarenlang vermist was en er aangenomen werd dat hij dood was, zelfs nog een kaam kirja ( ritueel om het rouwproces af te sluiten) gehouden.

Over de jaren van zijn vermissing komt geen echte duidelijkheid. Zelf beweert hij niet voor het Jungle Commando te hebben gewerkt.