Onno Flohr
Lijfwacht en op 8 december 1982 lid van het vuurpeloton
Flohr wordt bekend door de spraakmakende en controversiële reportage van Nova op 23 oktober 2007. In de reportage worden twee getuigen naar aanleiding van het toen uitgelekte dossier opgevoerd.
Flohr was in die bewuste dagen in 1982 de lijfwacht van Roy Horb. Horb was de tweede man in het leger en de rechterhand van Desi Bouterse, de hoofdverdachte. De laatste jaren was Onno Flohr werkzaam in sociëteit Het Park in Paramaribo.
Het Park, van oorsprong een herensociëteit, is een plek waar de ‘elite’ elkaar ontmoet. Tegenwoordig komen er ook vrouwen, maar ook verdachten van de 8 decembermoorden en nabestaanden van de slachtoffers.
Flohr’s aandeel in de decembermoorden is vóór de Nova-uitzending niet bekend bij het grote publiek. Na de uitzending is werken bij Het Park niet meer mogelijk. Hoewel de onthulling als een schok komt voor veel leden, laten ze hem niet met lege handen gaan.
Er wordt voor zijn vertrek nog voor hem gecollecteerd, zodat hij niet met lege handen hoeft te gaan. Als men over Flohr praat, heeft men het over die aardige, onopvallende man.
Direct na de uitzending, wel of niet onder druk, distantieert Flohr zich enigszins van de gedane uitspraken en verdwijnt uit beeld.
De vraag die in discussies steeds terug komt is: In hoeverre is Flohr nog een betrouwbare en geschikte getuige? In ieder geval is hij door zijn aanwezigheid bij de executies één van de belangrijkste getuigen en is hij de eerste die wordt verhoord.
Onno Flohr was op 8 december 1982 lid van het vuurpeloton. Hij vertelt dat Bouterse bij de executies aanwezig was, maar zelf niet heeft geschoten. Op bevel van Paul Bhagwandas heeft Flohr geschoten op Harold Riedewald, John Baboeram en André Kamperveen. In militaire kring is algemeen bekend dat je je niet aan de executies kon onttrekken. Op weigeren stond de doodstraf.
Flohr heeft op 8 december 1982 alle leden van de groep van 16, waarvan de meesten in burger, in Fort Zeelandia gezien.
De groep van 16 is de groep militairen die in 1980 de macht in het land overnam. Belangrijke exponenten van die groep: Desi Bouterse, Roy Horb en Etiënne Boerenveen.
Opvallend is de verklaring op dit punt. Flohr heeft namelijk in eerdere verklaringen geen melding gemaakt van de aanwezigheid van Boerenveen op 8 december. Nu vertelt hij dat hij hem op een sofa in de kamer van Bouterse heeft zien zitten.
De regie van de operatie was in handen van de Echo Compagnie, een eenheid die optrad bij calamiteiten onder leiding van Arthy Gorré.